Probioticele, un ajutor împotriva alergiilor sezoniere?

probioticele vindeca alergiile

Probioticele – bacteriile benefice – pot reprezenta un mare ajutor împotriva alergiilor sezoniere, după cum sugerează o nouă cercetare.

Cercetătorii au analizat rezultatele de la peste 20 de studii anterioare și au descoperit că cei care suferă de alergii cauzate de polen, puf sau de praf, ar putea găsi în probiotice un nou ajutor. Se pare că acestea ar ajuta la îmbunatățirea simptomelor aferente, dar și a calității vieții, în general.

Există însă în rândul specialiștilor și sceptici, care se întreabă dacă probioticele reprezintă într-adevăr un tratament de încredere pentru cei ce au alergii sezoniere. Justin Turner, autorul articolului original (doctor chirurg specializat pe nas, gât și urechi, activ la Universitatea Vanderbilt, situată în Nashville, Tennessee), specifică că mai multe studii adiționale sunt necesare înainte ca doctorii să recomande sau nu utilizarea probioticelor.

Probioticele reprezintă bacterii despre care se consideră că întrețin sănătatea sistemului digestiv. Acestea se regăsesc în anumite alimente, precum iaurtul ce are în componența sa culturi active, kefirul sau varza acră. Probioticele pot însă să schimbe balansul bacteriilor din cele două intestine astfel încât să modifice sistemul imunitar, iar acesta sa reacționeze mai eficient la polen sau alte tipuri de alergii.

Același Turner atenționează că este încă multă informație referitoare la efectele probioticelor asupra sistemului imunitar, față de cea prezentată mai sus.

Întrebări fără răspuns.

Se estimează că alergiile de sezon afectează doar în rândul americanilor peste 50 de milioane de oameni. Simptomele acestora precum strănuturile, nasul încărcat, mâncărimile, ori lăcrimarea ochilor sunt tratate, de regulă, cu o combinație medicamentoasă ce include antihistamine, decongestionante și clasicele picături de nas.

În noul studiu publicat în luna aprilie de Forumul Internațional al Alergiilor și Rinologiei, cercetătorii au luat în considerare datele din 23 de alte studii realizate pe un total de peste 1900 de oameni ce suferă de alergii.

Aceștia au descoperit că în majoritatea studiilor ce au fost analizate (în 17 din 23, mai precis) oamenii ce suferă de alergii sezoniere, ce au luat suplimente probiotice sau au avut o alimentație bogată în produse ce conțin probiotice, și-au îmbunătățit sistemul imunitar împotriva alergiilor de care sufereau sau pur și simplu și-au îmbunătățit nivelul de satisfacție din viața lor. Totuși în 6 din totalul de 23 de studii efectuate, participanții nu au simțit niciun beneficiu de pe urma utilizării probioticelor.

Datorită faptului că în timpul studiilor au fost folosite diferite mostre de bacterii, diferite dozaje și diferite suplimente ce conțin astfel de “bacterii bune”, în diferite perioade de timp, este foarte dificil să existe deja recomandări legate de utilizarea probioticelor, a tulpinilor recomandate, precum și a perioadei de tratament.

În concluzie, chiar dacă probioticele s-au dovedit eficiente împotriva alergiilor sezoniere, este foarte puțin probabil ca acestea să înlocuiască medicamentele de bază pe care o utilizează deja cei care suferă de aceste alergii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SunăTimite email