O parte din probioticele recomandate împotriva bolilor celiace conțin gluten

Bio-Kult nu contine gluten

Anul trecut, doctorii de la Universitatea din Columbia au descoperit faptul că oamenii afectați de către boala celiacă (intoleranța la gluten) utilizează frecvent suplimente probiotice. Totuși, în loc să îi vindece, probioticele au efectul de a sublinia resimțirea simptomelor (tulburări de tranzit, flatulență, meteorism (balonare), dureri abdominale recurente, etc.), spre deosebire de pacienții ce au ales un tratament diferit.

Medicii spun că există o posibilă explicație: mai mult de jumătate dintre produsele probiotice de pe piață analizate (studiul a fost efectuat pe produse din Statele Unite) conțin gluten, o proteină ce poate fi regăsită în ingrediente precum grâu, orz sau secară, fiind un aditiv dăunător celor afectați de boala celiacă.

Totodată, autorii acestui experiment au descoperit faptul că, deși erau etichetate drept “Nu conține gluten”, suplimentele aveau în compoziție respectivul ingredient, astfel nefiind nicio diferență între un produs scump și unul redus ca preț.

Rezultatele susțin faptul că persoanele afectate de boala celiacă, sau cele ce evită glutenul din oricare alt motiv, ar trebui să aibă în vedere consumul suplimentelor probiotice, susține doctorul Peter H. R. Green, directorul “Centrului de Tratament al Bolilor Celiace”, Universitatea din Columbia și autorul acestui studiu prezentat în cadrul unei conferințe medicale recente din Washington, sub denumirea de “Digestive Disease Week 2015”.

Doctorul susține faptul că majoritatea persoanelor din categoria menționată anterior nu realizează faptul că suplimentele pot fi contaminate cu gluten, iar totodată, că a fost uimit să descopere o proporție atât de mare din produse ce îi confirmă teoria.

Întrebarea este: De ce companiile producătoare ar adăuga grâu, orz sau secară în suplimentele probiotice? Oamenii folosesc aceste produse naturale în încercarea de a se însănătoși. Însă, aparent este o industrie slab reglementată. Putem avea încrede în eticheta de “Nu conține gluten”?

Doctorul Green arată că, alături de colegii săi, a fost intrigat de un articol din New York Times, în anul 2013, ce descria un studiu realizat la Universitatea din Guelph, Ontario. În urma experimentului, s-a descoperit faptul că majoritatea suplimentelor pe bază de plante conțineau aditivi dăunători, substituenți sau ingrediente nelistate, precum soia sau grâu.

Articolul l-a motivat pe doctorul Green și colegii săi să realizeze propriul studiu în vederea descoperirii dacă suplimentele utilizate de către pacienții lor conțineau gluten – concentrându-se pe cele din categoria probiotică, au realizat faptul că aproximativ un sfert din persoanele afectate de boala celiacă le utilizau. Rezultatele nu pot fi surprinzătoare, având în vedere faptul că probioticele sunt recunoscute pentru a asigura o digestie sănătoasă, iar conform Institutului National pentru Sănătate (din Statele Unite), aceste medicamente se află printre cele mai populare suplimente alimentare din America, alături de multivitamine și uleiul de pește.

Pentru a concluziona această dilema, ambii doctori au cumpărat 22 de flacoane din cele mai bune probiotice existente, de pe Amazon.com și câteva lanțuri de magazine. Apoi, în laborator, produsele au fost supuse unui test cunoscut sub denumirea de spectrometrie cromatografică.

Astfel, cercetătorii au descoperit că 12 suplimente – aproximativ 55% – conțineau un nivel considerabil de gluten, dintre care 8 purtau eticheta ce indica opusul.

Conform instituției F.D.A., pentru a putea susține faptul că un produs nu conține gluten, acesta trebuie să aibă în compoziția sa mai puțin de 20 de unități per milion din respectivul ingredient. Doctorul Green susține faptul că două dintre produsele ce purtau eticheta în cauză – aproximativ 13% – prezentau o cantitate de gluten ce depășea standardul menționat anterior. Unul dintre probiotice conținea un nivel ridicat de grâu, iar celalalt de orz.

Totodată, dintre cele șapte produse ce nu erau etichetate drept „Nu conține gluten”, patru au oferit un rezultat pozitiv în testul anti-gluten, dintre care două depășeau pragul impus de F.D.A. Cercetătorii au refuzat a publica denumirea companiilor ale căror produse au fost testate.

Bio-Kult este un probiotic produs în Marea Britanie, care nu conține gluten și este notificat de Ministerul Sănătății din România. Dacă suferi de intoleranță la gluten, Bio-Kult poate fi soluția pentru reducerea simptomelor tale!

Comandă ACUM!  Comandă acum!

1 comentariu la “O parte din probioticele recomandate împotriva bolilor celiace conțin gluten

  1. Simona

    Buna ziua, probioticele Bio-Kult contin lactoza sau drojdii? Sufar de intoleranta la acestea si vreau sa stiu daca Bio-Kult sunt potrivite pentru mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SunăTimite email