Despre probiotice și despre cum îți pot îmbunătăți sănătatea

despre probiotice

Atunci când intră în discuție termenul “bacterii”, cei mai mulți dintre noi merg cu gândul la agenți patogeni, microbi și microorganisme care prezintă un grad ridicat de risc pentru starea noastră de sănătate. Situația nu este întocmai corect prezentată în acest caz, întrucât există și bacterii deosebit de benefice pentru organismul uman.

Este vorba despre probiotice, al căror efecte benefice au fost descoperite la începutul secolului XX, de către un cercetător de naționalitate rusă. Abia în a doua jumătate a aceluiași secol a fost stabilită și denumirea de “probiotice” a acestor bacterii (termenul provine de la “pro biota” = “pentru viată”).

Care este rolul probioticelor?

Trebuie cunoscut faptul că la nivelul tractului digestiv trăiesc peste 1000 de tipuri de bacterii, unele cu rol benefic, altele cu potențial dăunător. Probioticele, sau bacteriile benefice, țin sub control echilibrul la nivelul florei intestinale, ajutând la buna asimilare a nutrienților și la digerarea alimentelor.

Principalele modalități prin care consumul regulat de probiotice aduce efecte benefice organismului sunt enumerate în cele ce urmează.

 1. Probioticele fortifică sistemul imunitar. Este dovedit științific faptul că un consum regulat de probiotice stimulează producția de limfocite, care ajută la întărirea sistemului imunitar. Acesta poate avea de suferit în perioadele schimbărilor de sezon, de la cel rece la cel cald sau viceversa, ori în diverse alte situații neprevăzute și neplăcute precum boli și afecțiuni ocazionale.
 2. Probioticele previn și ajută la vindecarea alergiilor. În acest caz este vorba despre alergii la nivel dermatologic, în care pielea are de suferit de pe urma eczemelor sau diverselor altor reacții cutanate. Chiar și sugarii care sunt alăptați natural pot beneficia de acțiunea vindecătoare și preventivă a probioticelor, în cazul în care mama consumă suplimente nutritive ce conțin probiotice.
 3. Probioticele pot preveni obezitatea. Deși nu a fost dovedit efectul de scădere în greutate mulțumită consumului de probiotice, se pare că acestea ajută totuși la menținerea greutății corporale. Cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit în anul 2006 faptul că bacteriile intestinale prezente în corpul persoanelor obeze diferă fată de cele care au o greutate normală, fapt ce arată că menținerea unui echilibru la nivelul florei intestinale cu ajutorul probioticelor poate fi o veritabilă armă în prevenirea obezității.
 4. Probioticele au o influență benefică asupra activității sistemului nervos, stimulând producția de vitamina K, niacină, acid folic, biotină și vitamina B6 în organism. Simplă lor prezență într-un nivel optim în tractul digestiv are astfel influente benefice pentru funcționarea sistemului nervos.
 5. Probleme la nivelul tractului urinar și vaginită. Primele pot fi prevenite prin menținerea unui echilibru între bacteriile benefice, împiedicând bacteriile dăunătoare să ajungă în tractul urinar. Cea de-a doua problemă – vaginita bacteriană – este destul de frecvent întâlnită la femei. Deși probioticele nu o pot trata, îi pot combate apariția, prin păstrarea acelui echilibru menționat anterior.
 6. Probleme și afecțiuni ale sistemului digestiv. Afecțiuni destul de neplăcute precum diareea, constipația, crampele și durerile abdominale pot fi prevenite și chiar tratate cu ajutorul probioticelor. Suplimentele cu probiotice consumate în astfel de cazuri repopulează tractul digestiv cu bacterii benefice, care neutralizează acțiunea celor dăunătoare, restabilind echilibrul ce menține starea de sănătate a oricărei persoane.
 7. Probioticele – un potențial ajutor pentru copiii care suferă de autism? Afecțiunea care nu pare să aibă nici cauze clare, bine definite, dar nici tratament, ar putea fi tratată cu probiotice. Cel puțin așa arată cel mai recent studiu realizat la Universitatea din Colorado, care evidențiază o componentă distinctă a bacteriilor de la nivelul tractului digestiv la persoanele care suferă de autism. Acest lucru ar putea avea o contribuție la apariția bolii, iar consumul de probiotice ar putea fi o soluție de prevenire sau tratament. Chiar dacă nu există dovezi 100% concludente care să demonstreze această teorie, statisticile arată faptul că tot mai mulți părinți din întreaga lume administrează probiotice copiilor lor care suferă de această boală.

18Având în vedere toate aceste efecte benefice, devine mai mult decât evident faptul că probioticele, fie preluate din alimente (iaurt, varză murată și murături în saramură, ciocolată neagră, lapte de soia, etc.), fie administrate sub forma suplimentelor, au o influență pozitivă asupra stării de sănătate. În plus, sunt foarte indicate și în cazul în care o persoană a urmat un tratament cu antibiotice, pentru refacerea florei intestinale afectate în perioada administrării acestuia.

Pentru a comanda acum probiotice sub forma suplimentelor, accesați secțiunea “Magazin” din cadrul paginii bio-kult.ro.

4 comentarii la “Despre probiotice și despre cum îți pot îmbunătăți sănătatea

  • Fineas Pascotescu

   Cu drag, si cu bucurie in special cand primim feedback-uri pozitive din partea clientilor multumiti ca si dumnavoastra! Multa sanatate va dorim!

 1. Roxana

  Buna ziua. Oare aceste probiotice m-ar ajuta pe mine si sotul meu sa scapam de heliocobacter pylori? O farmacista mi-a spus ca bacteria rea este in stomac iar probioticele ajung in intestin.

  • Fineas Pascotescu

   Buna seara! Intr-adevar probioticele ajung in intestin, insa efectele acestora nu se opresc doar la nivel intestinal. O actiune benefica a probioticelor in infectia cu H. pylori ar fi spre exemplu, formarea barierei antimicrobiene impotriva bacteriei H. pylori prin intermediul lactobacililor pe care acestea le contin, sau stimularea productiei de mucus din nou pentru protectia gastrica, inhibarea multiplicarii acestei bacterii, protectia digestiva dupa tratamentul clasic cu OAC (Omeprazol, Amoxicilina si Claritromicina) si OAM (Omeprazol, Amoxicilina si Metronidazol), antibioticele avand efecte distructive asupra florei micorobiene, s.a.
   Va invitam sa lecturati articolul in limba engleza din link-ul de mai jos unde aveti si referintele vis-a-vis de studiile clinice care au fost efectuate asupra acestei afectiuni in legatura cu administrarea de probiotice si efectele benefice ale acestora. Seara placuta si insanatosire grabnica!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SunăTimite email