De ce sunt probioticele bune pentru piele

Ar trebui să îți pui iaurt pe față?

Studiile care corelează probioticele de sănătatea sistemului digestiv au început abia la mijlocul anilor ’90, iar anumite rezultate arată că acest efect anti-inflamator are efecte puternic benefice pentru piele.

Dacă doar gândul că veți consuma bacterii vii vă produce o stare de amețeală, atunci trebuie să știți următorul lucru: dacă sunteți fan al iaurtului, atunci probabil că ingerați bacterii vii tot timpul! Uitați-vă puțin în frigider, la etichetele de iaurt: vedeți expresia „culturi vii” sau „probiotic”? Atunci da, să știți că acestea sunt doar alte denumiri pentru „bacteriile vii”.
Probabil știți deja, dar merită menționat oricum că beneficiile iaurtului trec dincolo de aportul important de proteine și calciu. Bacteriile benefice din iaurt ajută în lupta împotriva inflamării intestinului, neutralizând anumite toxine și blocând altele. În termeni simpli, bacteriile probiotice ajută la echilibrarea „ecosistemului” din sistemul digestiv, ducând la o digestie mai eficientă și mai rapidă.

Atât consumul, cât și aplicarea externă [cutanată] au arătat efecte semnificative asupra pielii, arată dr. Whitney Bowe, dermatolog din New York, care a publicat studiile sale ce susțin această ipoteză. Efectele sunt vizibile împotriva îmbătrânirii, dar și în lupta împotriva bolilor de piele – precum acneea, rosacea și eczemele.

Carbohidrații și mâncărurile procesate determină o încetinire a digestiei și a mobilității intestinale. Când acest lucru se întâmplă, are loc o schimbare a tipului de bacterii ce se găsesc în sistemul digestiv: moleculele care ar trebui să rămână în intestine trec în sânge, ceea ce produce o inflamație a întregului sistem, producând inclusiv afecțiuni ale pielii. Acestea se manifestă ca acnee, roșeață sau zone uscate ale pielii.

Bowe arată că o doză zilnică de probiotice poate fi soluția pentru restaurarea echilibrului florei intestinale – și, în schimb, vom vedea cum o mulțime de plângeri legate de piele vor dispărea văzând cu ochii. Această doză de probiotice poate proveni din iaurt, suplimente probiotice, dar și din preparate precum supă miso, varză murată sau kefir (o băutură asemănătoare cu iaurtul, bazată pe culturi vii).

Dar, în timp ce administrarea de probiotice la nivel intern e o idee excelentă pentru o piele strălucitoare, cercetările arată și un impact vizibil la utilizarea locală! Bowe recomandă ambele metode, arătând că pacienții ei au rezultate doar aplicându-și iaurt grecesc, simplu, pe piele.

Dacă aveți dare de mână, puteți apela chiar și la creme bazate pe probiotice, noul trend în materie de îngrijire a pielii, la nivel internațional. Branduri precum Clinique, Aurelia sau Acure, au lansat deja astfel de creme, dar nu sunt singurele.

Noile cercetări aflate în desfășurare analizează dacă anumite tulpini vii sunt mai eficiente pentru anumite afecțiuni ale pielii, mai degrabă decât altele. Până vom afla rezultatele, însă, vă puteți baza pe Bio-Kult, probioticul cu cele mai multe tulpini vii de pe piață, ceea ce garantează și cele mai multe beneficii pentru sănătatea dvs.

1 comentariu la “De ce sunt probioticele bune pentru piele

  1. o femeie

    dintre probioticele traditional romanesti, pe langa cele amintite: iaurt/muraturi, mai consumam si socata, piinea cu maia, si borsul. La fel, unele cereale puse la inmuiat duc la o fermentare usoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SunăTimite email