Ce sunt probioticele?

Ce sunt probioticele?

Probioticele sunt niște organisme microscopice sau microorganisme vii care, în urma analizelor științifice de laborator, s-au dovedit a fi benefice organismului uman. Cel mai adesea sunt numite bacterii, doar ca nu sunt acel gen de bacterii dăunătoare organismului. Ele sunt parte a trilioane de microorganisme care locuiesc în corpul uman (în total, ele cântăresc între 1-1,5 kg din masa noastră corporală). Această ”comunitate” de microorganisme este numită microbiotă, iar probioticele se disting din acest conglomerat de microorganisme, ca fiind bune pentru digestie.

Cele mai frecvente bacterii probiotice provin din două grupuri, Lactobacillus și Bifidobacterium, deși este important să reținem că multe alte tipuri de bacterii sunt de asemenea clasificate ca probiotice. Fiecare grup de bacterii are diferite specii și fiecare specie are diferite tulpini, iar acestea din urmă au diferite beneficii pentru diferite părți ale corpului.

De exemplu, Lactobacillus casei Shirota are grijă de sistemul imunitar și ajuta alimentele sa treacă prin intestin, iar Lactobacillus bulgaricus contribuie la ameliorarea simptomelor intoleranței la lactoză, o afecțiune ce constă în faptul că organismul nu poate digera lactoza din produsele lactate.

În general, nu toate probioticele sunt la fel și nu toate au aceleași efecte asupra corpului uman.

Cum funcționează probioticele?

Probiotice vs. patogeni
Probiotice vs. patogeni

Când un probiotic este ingerat, apare o creștere a competiției pentru nutrienții din tractul gastro-intestinal. Acest lucru înseamnă că toate tipurile de bacterii concurează pentru nutrienți, iar un aport de bacterii benefice (probiotice) reduce nutrienții disponibili pentru bacteriile patogene, care sunt astfel excluse, prin intermediul selecției naturale.

Bio-Kult este recomandat tuturor, în fiecare zi! Comandă acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SunăTimite email