14 lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe despre aftele genitale

14 lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe despre aftele genitale

Semne, simptome, cum se tratează și moduri surprinzătoare prin care pot fi prevenite aftele genitale.

1. Sunt cauzate de o ciupercă

Aftele sunt o infecție cu spori, cel mai frecvent cauzate de o ciupercă numită Candida. Probabil îți imaginezi ciuperci crescând în interiorul tău, dar nu te panica, este perfect normal să ai Candida. De fapt, acest fung poate coabita în tractul gastrointestinal și reproducător la o mulțime de oameni. De obicei este inofensiv, însă dacă acesta se dezvoltă excesiv poate cauza disconfort care poate să inducă alte probleme de sănătate, cum sunt aftele, spre exemplu.

2. Pot fi transmise prin contact sexual

Organele afectate în cele mai multe cazuri, sunt cele genitale, ceea ce înseamnă că pot fi declanșate de activitatea sexuală. De asemenea se pot transmite de la o persoană la alta prin contact sexual, bărbații fiind și ei afectați în anumite situații. Nu este clasificată ca fiind o infecție transmisibilă pe cale sexuală deoarece simptomatologia prezentată poate afecta și persoanele care nu sunt active sexual.

3. Nu este doar o infecție vaginală

Cine s-ar fi gândit? Aftele pot afecta de asemenea și cavitatea bucală (chiar dacă în cele mai multe cazuri persoanele afectate sunt sugari și persoanele în vârstă care poartă proteze). Pot afecta sânii, la persoanele care alăptează, și chiar și pielea.

Stoc epuizat
80.00 lei
Stoc epuizat
80.00 lei

4. Aftele vaginale se manifestă printr-o modificare a secrețiilor

De obicei vei observa secreții albicioase pe lenjeria intimă, de o consistență similară cu brânza de vaci. La femei această secreție tinde să fie inodoră, dar la bărbați poate avea un miros neplăcut.

5. Semne generale

Alte simptome ale aftelor vaginale includ mâncărimi sau iritații în zona vaginului, senzație de arsură în timpul actului sexual sau în timpul urinării.

6. Poate apărea dintr-o mulțime de cauze

Candida se dezvoltă peste măsură când există un dezechilibru al florei bacteriene (insuficiente bacterii benefice) iar sistemul imunitar este compromis. Sunt o mulțime de factori care cauzează aceste două situații, printre care:

  • perioadă îndelungată de administrare a antibioticelor
  • o dietă săracă în nutrienți
  • funcția hepatică afectată
  • fumatul
  • alcoolul
  • intoleranțe alimentare necunoscute
  • contraceptive orale
  • stresul

7. Afectează, în general, femeile la vârste reproductive

Se crede că acest lucru este datorită hormonilor reproducători, în special estrogenul, care pot spori creșterea Candidei datorită atașamentului aftelor la mucoasa vaginală. Se estimează că aproximativ 75% dintre femei au cel puțin un episod de aftă vulvovaginală și 40-45% dintre femei, două sau mai multe episoade de-a lungul vieții.

8. Este nevoie să mergi la medic dacă bănuiești că ai afte vaginale

Dacă experimentezi oricare din simptomele aftei, cel mai bine este să vorbești cu un doctor sau cu un asistent medical pentru un diagnostic corect și pentru a exclude alte cauze serioase.

9. Trebuie neapărat să iți schimbi dieta pe perioada afecțiunii

Persoanelor afectate le este recomandat să elimine din alimentație zahărul și carbohidrații rafinați, să evite alimentele care conțin drojdii sau mucegai (cum sunt brânza, alcoolul, fructele uscate, cuburile pentru supe și alunele). Poate sună amuzant, dar, fiți liniștiți, le veți putea reintroduce în alimentație după ce infecția s-a curățat. De asemenea, pe perioada infecției, ar trebui să se consume mai multe alimente antifungice, cum sunt usturoiul și uleiul de cocos.

10. Evitați contactul sexual

Din motive evidente.

11. Ți se va prescrie tratament medicamentos

Majoritatea oamenilor vor avea nevoie de un medicament antifungic pentru a scăpa de afte, acesta poate fi sub formă de tablete pentru administrare orală, tablete pentru introducere în vagin sau o cremă. Ar trebui să te aștepți să se vindece în termen de o săptămână de la începerea tratamentului iar partenerul va trebui să se trateze doar dacă prezintă simptome.

12. Suplimentele cu bacterii ajută la grăbirea vindecării

Cheia pentru a depăși o infecție este să reechilibrezi nivelul bacteriilor în tractul digestiv și reproducător. Studiile au arătat că suplimentele cu bacterii vii, în special cele care conțin speciile Lactobacili, au un efect pozitiv în tratarea infecțiilor vaginale.

13. Aveți grijă de igiena intimă pentru a preveni recidivarea

Dacă te confrunți cu afte vaginale nu înseamnă că ai fost neigienic, însă o igienă genitală riguroasă va preveni recidivarea infecției. Folosește doar apă și produse naturale care nu îndepărtează bacteriile naturale ale organismului, șterge cu atenție zona după duș. Poartă numai lenjerie din bumbac.

14. Renunță la fumat

Îmi pare rău dacă sună de parcă ar fi mama ta, dar s-a demonstrat că fumatul sporește apariția infecțiilor cu Candida, deci dacă ai afte frecvent, tocmai ai găsit încă un motiv bun pentru a te lăsa de fumat.

Informații de specialitate furnizate de Hannah Braye, Nutriționist pentru Bio-Kult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SunăTimite email